
Magnézium jako prevence srdečních chorob
Nedostatek hořčíku je u lidí se srdečním onemocněním velmi častý. V nemocnicích, kde lékaři chápou význam hořčíku, se podává při akutním infarktu myokardu a srdeční arytmii. Jako každý jiný sval, vyžaduje srdce hořčík.
Hořčík se také používá k léčbě anginy pectoris nebo bolesti na hrudi.
Hořčík hraje roli v prevenci srdečních onemocnění a mrtvice a je lékaři akceptován, ale kardiologové ho příliš nepoužívají. Hořčík byl poprvé prokázán jako významný při léčbě srdečních arytmií v roce 1935 a od té doby byly četné dvojitě zaslepené studie, které ukázaly, že hořčík je přínosem pro mnoho typů arytmií, včetně fibrilace síní, komorových předčasných kontrakcí, komorové tachykardie a těžké komorové arytmie. Suplementace hořčíku byla také prokázána jako užitečná při angině pectoris a při křečích koronární tepny nebo ateroskleróze. A přesto je kardiology opomíjen.
Průměrně 1, 671 Američanů zemře každý den náhle a nečekaně na srdeční infarkt. Miliony lidí po celém světě mají potíže - s vysokým cholesterolem, vysokým krevním tlakem a užívají několik léků, aby se vyhnuli infarktu.
Léčba vysokého krevního tlaku, vysokého cholesterolu a vysoké hladiny cukru v krvi však vyčerpává hořčík a způsobuje zhoršení těchto tří velmi běžných stavů.
Hořčík působí stejně jako statinové léky na snížení cholesterolu. Každá metabolická aktivita v těle závisí na enzymech. Například výroba cholesterolu vyžaduje specifický enzym nazývaný HMG-CoA reduktáza. Hořčík zpomaluje tuto enzymatickou reakci, když je přítomen v dostatečném množství. HMG-CoA reduktáza je stejný enzym, na který působí statiny. Mechanismy jsou téměř stejné; hořčík je však přirozenou cestou, kterou si tělo vyvinulo k regulaci cholesterolu, když dosáhne určité úrovně, zatímco statinové léky se používají ke zničení celého procesu.
To znamená, že pokud je v těle dostatek hořčíku, cholesterol bude omezen na nezbytné funkce - produkci hormonů a udržování buněčných membrán - a nebude produkován v nadbytku. Hořčík je také zodpovědný za několik dalších změn na tucích, které statiny nedokážou. Hořčík je nezbytný pro aktivitu enzymu, který sníží LDL, “špatný” cholesterol; snižuje také triglyceridy a zvyšuje "dobrý" cholesterol, HDL. Další enzym závislý na hořčíku přeměňuje esenciální mastné kyseliny omega-3 a omega-6 na prostaglandiny, které jsou nezbytné pro srdce a celkový zdravotní stav.
Nejméně 18 studií u člověka ověřilo, že doplňky hořčíku mohou mít mimořádně příznivý účinek na lipidy. V těchto studiích byly hladiny celkového cholesterolu sníženy o 6 až 23%; LDL (špatný) cholesterol byl snížen o 10 až 18 procent; triglyceridy klesly o 10 až 42%; a HDL (dobrý) cholesterol vzrostl o 4 až 11 procent. Studie dále ukázaly, že nízké hladiny hořčíku jsou spojeny s vyššími hladinami „špatného“ cholesterolu a vysoké hladiny hořčíku naznačují zvýšení „dobrého“ cholesterolu.
Dr. Carolyn Dean