
Hořčík jako přírodní lék na cholesterol
Léky na vysoký cholesterol používá ohromné množství lidí. Lze tyto léky nahradit nějakou přirozenou cestou? Asi jistě dobře tušíte, že ano. Statiny jsou skupinou účinných léků, které blokují specifický enzym v játrech, který pomáhá při tvorbě cholesterolu. Když je tento enzym blokován, hladiny cholesterolu jsou sníženy. Tento enzym však v těle dělá mnohem více, než jen vytváří cholesterol, takže když je potlačen statiny, existují dalekosáhlé důsledky.
Jedním z hlavních nežádoucích účinků, které lékař uznává, jsou zvýšené jaterní enzymy a narušená funkce jater. Pokud užíváte statiny, musíte mít pravidelné krevní testy, abyste zjistili poškození jater. Vysazení statinů v případě poškození jater obvykle tento problém vyřeší.
Dalším potvrzeným vedlejším účinkem je statinová myopatie - stav, který poškozuje svaly a je zcela spojen s příjmem statinů. Až 20 procent uživatelů statinů může trpět bolestmi svalů a slabostí. Farmaceutické společnosti však uvádějí pouze 0,1% výskyt typu poškození svalů, zvaného rabdomyolýza, který je způsoben statiny a proto mohou říci, že svalové příznaky jsou vzácné. Ignorují jednoho z pěti lidí, který prochází statinovou terapií a obvykle dostává další léky, aby snášel vedlejší účinky statinů.
Každá metabolická aktivita v těle závisí na enzymech.
Například výroba cholesterolu vyžaduje specifický enzym zvaný HMG-CoA reduktáza. Jak se ukazuje, hořčík zpomaluje tuto enzymatickou reakci, když je cholesterol přítomen v dostatečném množství, a urychluje ji, když potřebujeme více. HMG-CoA reduktáza je stejný enzym, na který cílí a inhibují ho statinová léčiva. Mechanismy jsou téměř stejné; nicméně, hořčík je přirozený způsob, jakým se tělo vyvinulo pro kontrolu a rovnováhu cholesterolu, zatímco statinové léky se používají ke zničení celého procesu.
Pokud je v těle přítomno dostatečné množství hořčíku, bude cholesterol omezen na nezbytné funkce - produkci hormonů a udržování membrán - a nebude produkován nadměrně. Pamatujte, že většina cholesterolu v těle je produkováno v játrech, takže pokud to není nutné, tělo ho nebude produkovat - ale tento mechanismus závisí na tom, zda má dostatek hořčíku.
Cholesterol se v populaci zvýšil pouze za našich současných okolností pěstování potravin v půdě s nedostatkem hořčíku, malém množství hořčíku ve zpracovaných potravinách a při nadměrném příjmu potravin bohatých na vápník a vápník bez doplňování hořčíku. Pokud není dostatek hořčíku k omezení aktivity enzymu přeměňujícího cholesterol, je naše tělo nuceno vyrobit více cholesterolu, než je potřeba.
Dr. Carolyn Dean