Je hořčík dobrý pro diabetiky?

Je hořčík dobrý pro diabetiky?

Úloha hořčíku v těle pro podporu zdravé hladiny cukru v krvi byla rozsáhle studována a prokázána. V této studii z roku 2017 se tým výzkumníků zaměřil na suplementaci hořčíku při sledování parametrů citlivosti na glukózu a inzulín u testovaných subjektů.

Role hořčíku v metabolismu glukózy

Studie se zúčastnilo 12 lidí s cukrovkou a šest lidí s vysokým rizikem. Suplementace hořčíkem snížila hladinu glukózy v plazmě nalačno u pacientů s cukrovkou a u těch, kteří byli vysoce rizikoví. Hořčík byl také efektivní při snížení hladiny inzulinové rezistence.

Na konci studie se dospělo k závěru, že „suplementace hořčíkem se zdá mít prospěšnou roli a zlepšuje parametry glukózy u lidí s diabetem a také zlepšuje parametry citlivosti na inzulín u osob s vysokým rizikem cukrovky.“

Toto je jedna z mnoha studií prokazujících výhody hořčíku pro podporu zdravé hladiny cukru v krvi. Dokonce i American Diabetes Association zveřejnila studii 63 subjektů s diabetem 2. typu. Tento výzkum ukázal, že ti, kteří užívali doplněk hořčíku, vykazovali nižší hodnoty inzulínové rezistence a lepší hladiny glukózy nalačno než kontrolní subjekty. Dospělo se k závěru, že „perorální suplementace roztokem MgCl2 obnovuje hladiny hořčíku v séru, zlepšuje citlivost na inzulín a metabolickou kontrolu u pacientů s diabetem 2. typu se sníženými hladinami hořčíku v séru“.

Který hořčík je nejlepší?

Při pohledu na různé doplňky hořčíku a diabetes zhodnoťte všechny formy, které jsou k dispozici. Mezi typy hořčíku patří:

  • Oxid hořečnatý
  • Glycinát hořečnatý
  • Chlorid hořečnatý

Doplňky hořčíku nejsou všechny vytvořeny stejně. Některé fungují lépe na různé neduhy než jiné kvůli míře absorpce. Ve skutečnosti několik druhů funguje nejlépe jako roztoky (například ReMag), což umožňjue rychlejší vstřebávání do těla. NIH (National Institutes of Health) uvádí, že chlorid hořečnatý má vysokou míru absorpce, zejména ve srovnání se síranem nebo oxidem hořečnatým.

Je zapotřebí více výzkumu, aby byl jednoznačně prokázán příznivý vliv chloridu hořečnatého v souvislosti s produkcí inzulínu. Přesto jsme viděli mnoho lidí kontrolujících hladinu cukru v krvi zdravou stravou, dostatkem pohybu a užíváním vysoce kvalitních doplňků hořčíku. Klíčem je najít tekutou formu, která se rychle vstřebává a nezpůsobuje další zažívací potíže.

Dietní doporučení

Pokud trpíte nedostatkem hořčíku v důsledku cukrovky, možná zjistíte, že zvýšení hladiny hořčíku prostřednictvím stravy a suplementace vám pomůže cítit se co nejlépe. NIH doporučuje, aby většina dospělých dostávala mezi 350 a 400 mg hořčíku denně.

Můžete toho dosáhnout prostřednictvím vaší stravy přidáním potravin bohatých na hořčík, jsou to například:

  • Luštěniny
  • Ořechy
  • Semena
  • Zelená listová zelenina
  • Burákové máslo
  • Obohacené snídaňové cereálie
  • Celozrnné výrobky
  • Pohanka
  • Ovesné vločky
  • Avokádo
  • Brokolice
  • Jogurt
  • Kakao a čokoláda

Některé zdroje vody z vodovodu a balené vody také poskytují hořčík, ale to se liší v závislosti na místě a procesech filtrace. I když je užitečné podívat se na příznaky nedostatku hořčíku, abyste určili své riziko, jediný skutečný způsob, jak zjistit, zda vám tato živina chybí, je krevní test. Mezi nejčastější příznaky patří svalové křeče, únava, nevolnost a ztráta chuti k jídlu.

Pokud se domníváte, že máte nedostatek hořčíku a máte problémy s přijímáním doporučeného množství prostřednictvím stravy, může být vaší nejlepší volbou doplněk.

Vedlejší účinky a rizika

Na otázku, zda je hořčík dobrý pro metabolismus glukózy, se nedá jednoduše odpovědět ano, nebo ne. Ať už jste diabetik, nebo ne, je důležité přijímat pouze takové množství hořčíku, které potřebujete. V opačném případě můžete čelit některým vedlejším účinkům a různým rizikům. U některých lidí může užívání hořčíku vést k laxativnímu účinku. Tato reakce je minimalizována při užívání tekutého hořčíku s vysokou rychlostí absorpce.

Pro lidi, kteří netolerují užívání perorálních doplňků, je často lepší zvolit místo toho lokální krém. Když začnete s jakýmkoli novým krémem, otestujte ho nejprve na malé ploše na kůže, abyste se ujistili, že nebudete trpět podrážděním pokožky.

Pokud budete užívat nadměrné množství hořčíku, můžete skončit s problémy s toxicitou. Příznaky toxicity hořčíku zahrnují:

  • Zvracení
  • Nevolnost
  • Obtížné dýchání
  • Nepravidelná srdeční frekvence
  • Srdeční zástava

Pokud trpíte onemocněním ledvin, máte vyšší riziko toxicity hořčíku kvůli neschopnosti ledvin odstranit přebytečný hořčík z těla. Pokud si nejste jisti, zda byste měli užívat doplněk hořčíku, promluvte si se svým lékařem, než začnete nový režim.

Váš lékař lépe rozumí stavům, se kterými bojujete, i lékům, které v současnosti užíváte, takže jeho rady by mohly být k nezaplacení nejen při zodpovězení otázky, zda je hořčík pro diabetiky dobrý či nikoli, ale zda je či není hořčík vhodný právě pro vás.

Dr. Carolyn Dean

Upozornění !
Tyto stránky jsou pouze informativní a nelze je použít jako náhradu za rady lékařů.
Kategorie

Rychlá navigace
Odmítnutí odpovědnosti !
Neošetřujeme, nediagnostikujeme, neléčíme ani se nepokoušíme předcházet nemocem a žádné rady ani tvrzení zákazníků, kteří nám zanechali hodnocení v žádném případě nenaznačuje žádný zdravotní výsledek díky používání našich produktů. Výsledky se budou lišit. Žádná prohlášení obsažená na těchto stránkách nenahrazují lékařské rady, prevenci a léčbu.

Picomineral.cz

ReMineralizujte se! Vysoce vstřebatelné minerály od doktorky Carolyn Dean - RnA ReSet

Aktuality